preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gornje Vrapče Zagreb

 > Projekti  > ISE
 

Ove šk.godine priključili smo se  Inspiring Science Education (ISE) zajednici te u sklopu projekta sudjelovali smo u izvođenju Eratostenovog eksperimenta. 

Eratosten je bio grčki matematičar, geograf i astronom koji je živio u 3. st. pr. Kr. On je izmjerio opseg Zemlje zapanjujuće točno - 39 600 km.

Eratostenov eksperiment globalni je eksperiment u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom,a za koji je potreban samo štap i sunčeva sjena. Tako učenici diljem svijeta, u trenutku kada je Sunce na prikladnom položaju, računaju opseg Zemlje koristeći običan štap.

              

 

50 škola iz Hrvatske sudjelovalo je u ovom eksperimentu, koji se održao 19. ožujka, pa su se i učiteljica Andrea Škribulja Horvat i prof. Ivana Gugić sa svojim učenicima odlučile priključiti. 

 Sudjelovali su učenici iz 2.A: Jan, Karlo, Laura i Marina, 5.A i B: Tin, Antonela, Luka, Sebastian, Petra, Ante, Nina, Manuela, Barbara i Bianca, te 7.A i B: Filip, Marija, Lovro, Vid, Ivana, Klara, Mario, Antonio, Sonja i Tena

 Prije izvođenja eksperimenta prijavili smo školu organizatorima u Grčkoj kako bismo dobili partner-školu s kojom smo surađivali i zajedno izveli jedno mjerenje. Naša partner-škola bila je OŠ Bartula Kašića iz Zadra, koja se nalazi na istom meridijanu kao i naša škola.   

 Prije mjerenja morali smo pripremiti pribor (štap duljine 1m, kutomjer, metar) i pronaći podatke o položaju naše škole te nekim udaljenostima:

- geografska širina:45°49´57´´S, geo. duljina: 15°54´14´´ I, udaljenost škole od ekvatora: 5083 km, udaljenost dviju škola: 195 km.

Podatke smo pronašli uz pomoć programa Google Earth. Morali smo odrediti i vrijeme lokalnog podneva za naš položaj,a to smo odredili u programu Stellarium.  Lokalno podne bilo je u 11:59 min i u to vrijeme započeli smo s prvim mjerenjem duljine sjene štapa

Prvo mjerenje: Izvršili smo 5 mjerenja u razmacima od 5 min. Odredili smo najkraću duljinu sjene te pripadni upadni kut zraka:

- duljina sjene štapa: 101 cm,  upadni kut zraka: 46°

 

.

Uz pomoć dobivenih podataka izračunali smo opseg Zemlje 39 780 km, što je približno iznosu današnjeg opsega Zemlje 40 008 km. Dobivenim rezultatom smo vrlo zadovoljni. 

Drugo mjerenje napravili smo u suradnji učenika iz naše partner- škole. Zajednički smo izračunali opseg Zemlje 35 100 km. Rezultat nije bio toliko uspješan, no zaključili smo da je to zbog male udaljenosti naših škola. 

Zahvaljujemo Oš Bartula Kašića iz Zadra na lijepoj suradnji i pomoći pri izračunavanju!

Izvođenje Eratostenovog eksperimenta odličan je primjer izvođenja praktične nastave, prilika za zabavno učenje i međusobno upoznavanje i suradnju s drugim školama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 8. 2011.

Ukupno: 843056
Ovaj mjesec: 1083
Ovaj tjedan: 89
Danas: 17

free counters

 

 

 

Trenutno online

CMS za škole logo
Osnovna škola Gornje Vrapče Zagreb / Vrapčanska 188, HR-10000 Zagreb / os-gornjevrapce-zg.skole.hr / ured@os-gornjevrapce-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju