preskoči na sadržaj

Osnovna škola Gornje Vrapče Zagreb

 > Knjižnica
 

U školsku ste knjižnicu dobrodošli:

ponedjeljkom i četvrtkom od 11 do 17

utorkom, srijedom i petkom od 8 do 14

(Knjižnica ne radi prvi utorak u mjesecu.)

knjižničarka: Ani Grbin Janović, prof. (ani.grbin-janovic@skole.hr)

tel.: 01 3484 963

U elektroničkom katalogu možete pretraživati knjižni fond naše knjižnice.

  Knjižnični katalog


vijesti

ČITANJE U OBITELJI

Autor: Ani Grbin Janović, 3. 5. 2018. 15:50

U drugom polugodištu započeli smo projekt za poticanje čitanja u trećim razredima "Čitamo mi, u obitelji svi". Učenici svakog petka donose u obitelji naprtnjaču sa sedam naslova za različite uzraste i ukuse. Knjige su na raspolaganju pet dana. Srijedom se vraćaju u školu kada učenici čitaju svoja zapažanja iz bilježnice dojmova. Ove godine u projektu sudjeluju 33 učenika trećih razreda.

Po završetku projekta izabrali smo najljepši učenički dojam. U 3. a razredu bili su to dojmovi učenice Tie Novosel, a u 3. b razredu najljepša zapažanja o obiteljskom čitanju napisla je učenica Iva Orlović. Pohvaljujemo Tiu i Ivu!

Moja obitelj i ja čitali smo, ama baš sve knjige. Došli su mi baka, djed, teta, tetak i moj bratić Vili. Kako nije bili dosta knjiga, sjeli smo u krug i tako su svi mogli doći na red za sve knjige. Moja mama Ivana čitala je „Nekoliko ptica i jedno nebo“. Tata Tomo je čitao „Tom Gates“. Kako smo išli u krug i ja sam morala čitati „Tom Gates“, „Nekoliko ptica i jedno nebo“, „Sirup protiv mačjeg kašlja“ i tako dalje. Mama, Tata…ma, svi su se lijepo zabavili.

Mamina poruka: Jako mi je drago što postoji taj naš mali ruksak jer iz njega možeš jako puno naučiti.

Pozdravljam cijeli naš razred! Tia Novosel, 3. a

 

Kad sam ove školske godine čula za projekt „Čitamo mi u obitelji, svi“, odmah sam se razveselila. S ovakvim čitanjem se susrećem treći put. Moj brat Ivan ide u šesti razred I Luka u peti razred. Kad su oni bili treći razred, donijeli su ruksak s knjigama pa smo čitali svi u obitelji. Tada sam bila mlađa i čitala sam slikovnice. Svaki su put bile drugačije knjige u ruksaku, ali svatko je mogao izabrati nešto za sebe.Kad sam donijela knjige u petak svatko je nešto izabrao i počeo čitati. Ja sam pročitala: „Genijalne ideje Toma Gatesa“, „Iluminatura“ i „Velika pustolovina miša zrakoplovca“. Brat Ivan je pročitao „Tom Gates“. Luka je pročitao „Dinosaure“ i „Sirup protiv mačjeg kašlja“. Moja sestra Mirta ide u treći razred gimnazije nije pročitala ništa jer ima puno učenja u školi. Mama je pročitala „Nekoliko ptica i jedno nebo“. Tata je pročitao „Montessori – priprema za život: Odgoj neovisnosti i odgovornosti“. Tako su svi u obitelji lijepo čitali i uživali. Nešto smo novo i naučili. Iva Orlović, 3. b

 

 

 [više]

NOĆ KNJIGE 2018.

Autor: Ani Grbin Janović, 3. 5. 2018. 16:33

Manifestaciju Noć knjige 2018. započeli smo likovnim natječajem "Ubaci knjigu u vremenski stroj" u organizaciji Hrvatske udruge školskih knjižničara. Pokušali smo zamisliti kako bi mogla izgledati knjiga za stotinu godina što nije bio lak zadatak. Neke od radova poslali smo na natječaj. Učenici produženog boravka sudjelovali su u kvizu "Svaki odlomak ima svoju priču". Nakon kviza izradili su ilustracije za omiljenu dječju slikovnicu od papirnatih vrećica.

 

U holu škole napravili smo izložbu knjiga "Jučer, danas,sutra". Pokazali smo pregled razvoja dječje knjige (i knjige uopće) u proteklih stotinu godina.

 

 [više]

PROJEKT BOOKMARKER

Autor: Ani Grbin Janović, 3. 5. 2018. 16:30

Razmijenili smo straničnike (bookmarker) s Euro school THANE iz Indije. Poslali smo im straničnike na temu hrvatske kulturne baštine, a od njih smo dobili straničnike na temu dvadesete godišnjice izdanja serijala o Harryju Potteru.

 [više]

KNJIŽEVNICA JELENA PERVAN U GOSTIMA

Autor: Ani Grbin Janović, 3. 5. 2018. 16:19

 [više]

NOVE KNJIGE U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI Vijest ima dokument u privitku

Autor: KRISTINA IVOŠEVIĆ, 21. 12. 2017. 10:55

 [više]

PČELICE PRIJATELJICE

Autor: KRISTINA IVOŠEVIĆ, 19. 12. 2017. 10:32

 

 [više]

LIKOVNA RADIONICA "ZIMSKI KRAJOLIK"

Autor: KRISTINA IVOŠEVIĆ, 18. 12. 2017. 20:50

 
 
 
 
Učenici 3. a razreda koji pohađaju dodatnu nastavu Hrvatskoga jezika su sudjelovali u likovnoj radionici "Zimski krajolik". Likovne radove su izradili tehnikom kolaža od starih knjiga. 
 
Fotografije pogledajte na sljedećoj poveznici:  
 
 
Sanja Juroš i Kristina Ivošević
 [više]

LITERARNO-LIKOVNA RADIONICA "GUSTAV KRKLEC"

Autor: KRISTINA IVOŠEVIĆ, 6. 12. 2017. 21:13

 [više]

ČITANJE NE DOLAZI U PITANJE!

Autor: KRISTINA IVOŠEVIĆ, 4. 12. 2017. 16:01

 [više]

Književni susret s Tomislavom Zagodom

Autor: KRISTINA IVOŠEVIĆ, 17. 11. 2017. 17:33

 [više]

Županijsko Natjecanje u čitanju naglas

Autor: KRISTINA IVOŠEVIĆ, 13. 11. 2017. 17:54

 [više]

Danas ti čitam

Autor: KRISTINA IVOŠEVIĆ, 24. 10. 2017. 09:45

                                                                                                                                       

 [više]

Natjecanje u čitanju naglas

Autor: Ana Budojević, 18. 10. 2017. 14:42

Natjecatelji koji su osvojili 1. mjesto idu na županijsko natjecanje koje će se održati 8. studenoga 2017. na Odjelu za djecu i mladež (KGZ) u Zagrebu. Čestitamo!

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Knjižnica

 

                               NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

 

 

Pobjednice 4. nacionalnog Natjecanja u čitanju naglas su u našoj školi Petra Agičić (5. b) i Klara Cvetković (7. a).  Organizatori su  natjecanja Narodna knjižnice i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva. Iako učenice nisu pobijedile na županijskom natjecanju, možemo biti ponosni na njihovo čitanje na natjecanju. Čestitamo Petri i Klari! :) 

 


                                          ČITAM STO NA SAT

 

Lorena Crnogorac (5.b) je pobjednica ovogodišnjeg Nacionalnog kviza za poticanje čitanja Čitam sto na sat u našoj školi. Kviz se provodi se u okviru Mjeseca hrvatske knjige u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske, a naša škola već tradicionalno sudjeluje u natjecanju.

Pobjednica Lorena Crnogorac je sudjelovala na završnoj svečanosti koja je održana 15. studenoga 2016. u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice.  U prigodnom su  programu sudjelovali pisci čija su se djela čitala u ovogodišnjem kvizu – Pepa Puh (Bio sam pas i opet sam), Snježana Babić-Višnjić (Krugovi na vodi) i  Miro Gavran (Ljeto za pamćenje).  Glumci Robert Kurbaša i Doris Pinčić Rogoznica su dramatizirali ulomak iz Gavranovog romana Ljeto za pamćenje, a KGZ bend je imao glazbeni program.

Svečanost je završila  u ugodnoj atmosferi i druženju učenika, pisaca i glumaca.

Čestitamo Loreni! :) 

 

 

              

              

              

              

              


 

POSJETILI SMO INTERLIBER

Učenici  5. i  7. razreda naše škole su  posjetili  39. međunarodni sajam knjiga i učila – Interliber 10. studenoga 2016.  Cjelodnevni izlet na Zagrebačkom velesajmu prošao je uz ugodno druženje, pozitivnu atmosferu, razgledavanje knjiga  te  kupnju istih. Interliber su posjetili sljedeći učenici-knjigoljupci:  Petra Agičić, Fran Ban, Klara Cvetković, Petra Šeničnjak, Antonela Anđelić, Tin Vrabec i Dora Đekić. Učenike je vodila knjižničarka Kristina Ivošević.

    

 

 


 

NOĆ KNJIGE 

 Noć knjige obiljržava se 22. travnja, a taj dan obilježava se i Dan hrvatske knjige. Cilj je manifestacije promicanje kulture čitanja uz obrazovne i zabavne sadržaje. Naša je školska knjižnica obilježila Noć knjige 22. travnja 2016. prigodnim programom koji su osmislili i učenici Čitateljskog kluba.   Učenici su  sudjelovali u radionici izrade ukrasa i čestitki od starih knjiga, a učenici 4. razreda obilježili su 305. godišnjicu rođenja Ruđera Boškovića bojanjem bojanke Doroteje Bagarić Naš Ruđer

 


MLADEN KUŠEC POSJETIO NAŠU ŠKOLU 

Našu je školu 3. i 4. ožujka 2016. posjetio književnik i autor mnogih radijskih i televizijskih emisija za djecu Mladen Kušec. Učenici 1. i 2. razreda su se družili  s Mladenom Kušecom, prepričavali svoje svakodnevne zgode i uživali u čitanju njegovih slikovnica,. Neki učenici su postali i medijske zvijezde jer su sudjelovali u Kušecovoj emisiji Bijela vrana koja se emitira na Hrvatskom radiju.    

                  

                     

                  


 

KNJIŽEVNI SUSRET S DUBRAVKOM VOLENEC

U našoj je školi 2. prosinca 2015. gostovala spisateljica Dubravka Volenec koja je učenicima 1. i 2. razreda uz druženje i prezentaciju, održala i radionicu izrade hranilice za ptice. Kako je tema zaštite životinja prisutna i u njezinoj slikovnici Vrapčić Prhko , učenici su uz druženje učili i o zaštiti životinja. Učenici su proveli ugodno vrijeme sa spisateljicom i radovali su se hranjenju ptica preko zime u školskom dvorištu. 

 

 

 

 


 

PUTOVANJA DO ZNANJA

Ja sam dio Svjetlosti, a ona je muzika. Svjetlost ispunjava mojih šest osjetila: ja je vidim, čujem, osjećam, mirišem, dotičem i mislim.

                                         Nikola Tesla

Učenici su naše škole i ove godine sudjelovali u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja u organizaciji Knjižnica grada Zagreba. Mjesec hrvatske knjige ove je godine bio posvećen svjetlosti, stoga su i pitanja u kvizu Putovanja do znanja  bila iz područja prirodnih znanosti.

 

Pobjednica naše škole u ovogodišnjem kvizu je Monika Cvilko, učenica 8.a razreda.
 

Završna svečanost održala se u četvrtak 12. studenoga 2015. u 12 sati, u prekrasnom ambijentu Kina Europa u Zagrebu.

 

Program pod nazivom Alkemija svjetla = Iskra života  je vodila umjetnica Helena Bulaja Madunić. Učenici su  upoznali  ulogu i posebne tehnike korištenja svjetla u umjetnosti, pa tako i u filmu. Također, pogledali  su i nekoliko kratkih animiranih filmova Inspiriranih Teslom u kojima je pokret kreiran animacijom svjetla, pa su tako i  saznali na koji način svjetlo na filmu postaje "lik" i "objekt" u pokretu.

https://www.youtube.com/watch?v=th8Zo8xCK-g

 


 

JEDNODNEVNA AKCIJA UPALI LAMPICU I ČITAJ


Jednodnevna akcija popularizacije čitanja u kojoj sudjeluju brojne hrvatske knjižnice svake se godine održava 23. listopada. Do sada se čitalo na različite načine:  pod zvijezdama, pod krošnjama, čitala su se djela ljubavne tematike, a  u godini međugeneracijske solidarnosti čitalo se zajedno.

Učenici su naše škole popularizirali čitanje - u školi i oko škole (u školskom dvorištu, na autobusnom stajalištu,  pokraj trgovine…) tako što su čitali prolaznicima ili su prolaznici sami čitali naglas.

Čitali su se znanstveni tekstovi, sukladno ovogodišnjoj temi Mjeseca hrvatske knjige -  svjetlost i tehnologije zasnovane na svjetlu.

U akciji Upali lampicu i čitaj su sudjelovali i najmlađi učenici naše škole, članovi Čitateljskog kluba, kao i učenici viših razreda. Učenici su ocijenili akciju izvrsnom jer se na  neobičan način populariziralo čitanje i znanost - kroz šetnju i druženje.

     

 


Čitajmo naglas

Na manifestaciji knjižnica Čitajmo naglas družili su se učenici 2. a i 5. b razreda. Učenici  su  čitali naglas priče, pjesme i igrokaze na temu ljubavi na hrvatskom i na engleskom jeziku. Zatim su, podijeljeni u manje grupe, stariji učenici mlađima čitali priče po vlastitom izboru. Evo nekih komentara učenika: „Magdalena je bila odlična i sve je znala.“; „Bilo mi je zabavno i imao sam dobrog učenika.“; „Meni je bilo jako lijepo družiti se sa drugašićima i voljela bih to ponoviti.“  Ovo se je druženje u knjižnici  održalo 23. listopada 2014. kada se slična događanja organiziraju u knjižnicama cijele Hrvatske.  

 


Završetak projekta "Čitamo mi, u obitelji svi"

Putovanje čitateljske naprtnjače završilo je 28. 5. 2014. Knjige iz naprtnjače čitali su članovi obitelji naših učenika trećih razreda. Iz bilježnice dojmova koju su popunjavali učenici izlazili su origamiji, crteži i fotografije obitelji posvećenih zajedničkom čitanju. Na stranicama ove bilježnice nicali su tulipani od papira, zečevi, kitovi, kape, čaše, slova pisana vikinškim pismom…  

Pohvaljujemo učenike koji su sudjelovali u ovom projektu. Pogotovo zahvaljujemo roditeljima bez kojih ovaj projekt ne bi bilo moguće provesti. 

Lara Ivanšić iz 3. a razreda napisala je pjesmu potaknuta ovim projektom

Čitamo svi

U petak stiže ruksak – baš se veselim!

S obitelji svojom ja tad knjige dijelim.

Ponešto za svakog u ruksaku tom ima,

Poučno i zabavno bit će nam svima.

A kada sve pročitamo, mi i sami pišemo.

Priče, pjesme, stripove, pa o njima razgovaramo.

Po završetku projekta "Čitamo mi u obitelji svi", koji se je provodio u drugom polugodištu ove školske godine u našoj školi, učenici i roditelji koji su sudjelovali u projektu ispunjavaju evaluacijske ankete.

 


Željka Mezić u našoj školi

Treći su se razredi družili sa Željkom Mezić, autoricom brojnih ilustracija za dječje slikovnice, knjige i časopise. Ilustratorica je učenicima objasnila kako nastaje ilustracija za časopis ili knjigu i pokazala im je kako izgledaju originalni radovi rađeni u tehnici akvarela. Zatim su učenici sami ilustrirali svoju razglednicu iz mašte prema zadanom tekstu. Tu smo mogli vidjeti svakojaka zanimljiva rješenja poput plaže ilustratora, medvjeđeg kina, nogometne utakmice u visinama…. Ovaj stvaralački susret sa Željkom Mezić održao se je 16. Svibnja 2014.

Željka Mezić s učenicima 3.b razreda

Učenici 3.a dovršavaju svoje radove

 


Predstavljanje slikovnice Vrijeme je za basnoslovke

Autorica Hana Lukas Midžić prvim je razredima predstavila svoju slikovnicu Vrijeme je za basnoslovke. Glumački je oživjela životinjske likove iz svojih osam veselih pjesmica korestići brojne rekvizite. Po dolasku među prvaše autorica se je raskomodila obuvši papuče i odjenuvši pregaču. Ova pregača kasnije je dobila ulogu morskog krajolika u pjesmi Plićak. Autorica je veselo nizala različite slike uz pjesmu, svirku, ples, razgovor...  Mnogi od prisutnih đaka pomogli su spisateljici kao glumci u ovoj predstavi. Tako smo upoznali ovce koje troše novce, moljca dobrovoljca, bika koji se boji mrava, kravu koja spava i rebrastu zebru.  Ovo radosno predstavljanje autorske slikovnice Vrijeme je za basnoslovke održano je 9. 5. 2014.

 

 


 


Dragi prijatelji Škole,
 
ukoliko želite donirati sredstva kojima bismo dodatno poboljšali uvjete rada  učenika u školi i njihov boravak učinili ljepšim i ugodnijim, možete to učiniti putem žiro računa:
 
HR1923600001101455786
 
Zahvaljujemo na potpori!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 8. 2011.

Ukupno: 739439
Ovaj mjesec: 592
Ovaj tjedan: 88
Danas: 1

free counters

 

 

 

Trenutno online

CMS za škole logo
Osnovna škola Gornje Vrapče Zagreb / Vrapčanska 188, HR-10000 Zagreb / os-gornjevrapce-zg.skole.hr / ured@os-gornjevrapce-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju